Jurčić o Škegrinoj ideji totalne privatizacije

“Hrvatska je u vrlo teškoj situaciji. Očito je da ova Vlada ne vodi dobro državu. Sasvim je sigurno da je kapital, na kojem se dosad razvijala politika u Hrvatskoj i njeni lideri, nestao. Privatizirali smo što smo imali i kad se tu iz određenih razloga više nije moglo dalje, nastavili smo se zaduživati”, naglašava Jurčić.

Ideja Borislava Škegre o prodaji odnosno privatizaciji državnih poduzeća naišla je na podijeljena mišljenja u javnosti. S jedne strane postoje ljudi koji se slažu s njegovim mišljenjem, dok s druge postoje oni koji smatraju kako je vrijeme privatizacije prošlo.

Ekonomist Ljubo Jurčić spada u ovu drugu skupinu, protivnika daljnje rasprodaje državnih tvrtki.

“Privatizirali smo sve živo, a nalazimo se u sve lošijoj situaciji. Sve se više zadužujemo, manje radimo, a sve više privatiziramo. Trebamo na vlastitom iskustvu shvatiti da te stvari više ne smijemo činiti”, rekao je u intervjuu za Net.hrJurčić.

Dodao je kako je jedan od razloga zbog kojeg je cijela zemlja u teškoj situaciji upravo politikanstvo koje je inzistiralo na privatizaciji. “Najveći teret toga će snositi hrvatski građani. Ako imaju sreću i posao, više će raditi za manju plaću u sustavu kad politika ne upravlja nego samo rasprodaje. Tko im to priušti bit će im najveći neprijatelj”, smatra Jurčić.

Najavljeno pokretanje gospodarstva kroz infrastrukturne projekte, Jurčić ne podupire. Ističe kako je uglavnom riječ o kapitalnim investicijama koje u svojoj realizaciji neće riješiti problem nezaposlenosti, već će samo povećati zaduženost zemlje jer država nema dovoljno sredstava za te investicije.

“Hrvatska je u vrlo teškoj situaciji. Očito je da ova Vlada ne vodi dobro državu. Sasvim je sigurno da je kapital, na kojem se dosad razvijala politika u Hrvatskoj i njeni lideri, nestao. Privatizirali smo što smo imali i kad se tu iz određenih razloga više nije moglo dalje, nastavili smo se zaduživati”, naglašava Jurčić i dodaje kako je zbog toga Hrvatska rasprodana i zadužena zemlja.

On smatra kako bi prije bilo kakvog investicijskog ciklusa trebalo vidjeti što proizvoditi i za koga.

“Zato nam je potrebna velika transformacija iz postojećeg sustava u sasvim novi, koji je puno konzistentniji”, zaključio je na kraju Jurčić.

  1. Komentiraj

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: