MEŠTROVIĆEVO PISMO “KANADSKOM SRBOBRANU”

Nedavno smo upozorili na pismo Ivana Meštrovića koje je objavljeno 1955. zajedno sa izvjšćem iz Hrvatske u Zajedničaru, glasilu Hrvatske bratske zajednice u Amereici.  Ovdje donosimo na uvid Meštrovića pismo “Kanadskom Srbobranu” iz 1953. koje je slavni hrvatski umjetnik uputio javnosti nakon nekoliko grubih napada na njega objavljenih početkom 1950tih u raznim srpskim novinama u SAD i Kanadi, okrivljujući ga, među ostalim, da je “starčevićanac”!  Ovaj dokumenat nam govori ne samo o Meštroviću i njegovu “dugu” Srbiji, nego i o općem “raspoloženju” Srba prema Hrvatima i Hrvatskoj.  Kako emigrantski tisak nije bio dostupan Hrvatima u domovini, vjerujem bit će mnogima zanimljivo i od koristi pročitati ovo pismo i slične dokumente iz tih ne tako davnih, ali zlih, vremena.  Ne ponovilo se!

CROATIA PRESS) – “Kanadski Srborban” je nedavno na nekulturan način napao hrvatskog kipara Ivana Meštrovića i sve Hrvate.  G. Meštrović nam je poslao kopiju svog odgovora uredništvu tog srpskog lista.  U svom pismu “Kanadskom Srbobranu” g. Meštrović kaže:
“Gospodine Uredniče!  Saznao sam, da sam u Vašem listu bio napadnut povodom reprodukcije moje studije za Njegoševo poprsje, objelodanjeno u “Time Magazine”, pa mislim da treba da tendenciozne neistine pobijem.  ( Napomena: “Život počinje u sedamdesetoj” – Time, 18. svibnja 1953.).
Na piščev sud o koncepciji spomenute skulpture ne ću se osvrtati, kao ni na “karikature” srpskih junaka, koje sam, po njegovu nalaženju, zlobno izobličio.  Ne ću da se osvrćem zato, jer su mi poznati estetski osjećaji današnjih Balkanaca i njihovo shvatanje o umjetnosti.  Pisac se je mogao radije obratiti na one mnoge ljude po svijetu, koji su kroz pola stoljeća pisali o spomenutim skulpturama i njima objasniti, da te stvari “nemaju ništa srpskoga”.  A kako bi i mogli, onako goli, bez balkanskih čakšira i dolama, “kame” i “guja od potaje”, – koje se, uostalom, u skulpturi ne bi dale prikazati, jer su skrivene.  Ne ću da se osvrćem ni na to, što pisac veli, da u “bednoj hrvatskoj istoriji” nisam mogao naći gradiva.  Mogao bih mu se samo izviniti, što sam te junake, makar Hrvat, smatrao za svoje isto onako, kao i Grgura Ninskog ili Matiju Gupca – kad on drugih od vrijednosti nije mogao naći na hrvatskoj strani.  Bilo je takvo vrijeme, da ja i moja generacija nismo vidjeli tako stroge granice između srpstva i hrvatstva, kao što ih vidi današnja.

Uostalom, možda ni to nisam dužan svome piscu, koji, po svoj prilici, imade toliko krvne veze s junacima, koje sam “karikirao”, koliko i Mameluci s Temistoklesom.

U svom nabrajanju, čije su sve Hrvati bili roblje, zaboravio je pisac navesti, da su bili od 1919. pa dalje velikosrpsko roblje.  Ako to nije htio učiniti povijesne istine radi, mogao je to učiniti, da pokaže veličinu i mudrost te kaste.  Nu nije svrha ovih redaka, da o ovim stvarima s piscem u “Srbobranu” polemiziram, koji očito imade punu torbu “protudokaza”.  Ja samo hoću, da se osvrnem na njegovu tvrdnju, da sam Srbiju materijalno iskorišćavao.  To činim ne radi tog pisca, nego radi poštenih ljudi među Srbima i među Hrvatima, da ne bi bili zavedeni u bludnju te pomislili, da u njegovim tvrdnjama može biti i nešto istine, pa zato od nejga tražim: neka mi navede sume i priznanice, kada i koliko sam od Srbije primio, a ja ću onda za svaki dinar uzvratitit hiljadu, njemu ili srpskom fondu, koji uzdržava ovakve patriote, mjesto da ih pošalje, da rade i da se na pošten način hljebom hrane, a ne neistinama i klevetama.

Istina je, da je Srbija na moj poticaj podigla godine 1911. u Rimu na međunarodnoj izložbi svoj paviljon, u kome su, pored mojih radova, bili izloženi i radovi drugih naših umjetnika, Hrvata i Srba.  Taj paviljon je Srbiju stajao izvjesnu sumu novaca i napadaj od strane Austrije, ali joj je podigao i prestiž u svijetu, koji nije bio baš velik, i počelo se je u njih gledati predvodnika oslobođenja Južnih Slavena.

Istina je, da sam godine 1919. poklonio sve Vidovdanske fragmente Državi Srba, Hrvata i Slovenaca, s time, da mi država godišnje isplaćuje kamate na sumu, koju sam efektivno utrošio u materijal za izvođenje tih stvari.  Istina je, da mi je država nevoljko – neveoljko zato, jer nisam htio ići u politiku – isplaćivala ugovorene kamate, i to samo nekoliko prvih godina, a ta suma, u cjelini, nije iznašala,  ni toliko, koliko mi je bilo na strani nuđeno za jednu od tih stvari.  Napokon je također istina, da mi država imade već dvadeset godina, nije isplatila ni dinara akonto duga i obaveze za te skuplture, koje drži u svojoj svojini u Muzeju u Beogradu.  Mađutim, ja od toga ne pravim pitanje i halalim joj.

Eto, tako stoje moji materijalni računi sa Srbijom i Jugoslavijom, a člankopisac i svaki drugi može ih provjeriti.

Ne znam, što člankopisac u “Srbobranu” nalazi zajedničkog između mene i Tita, osim da smo obojica Hrvati.  To je, doduše, po velikosrpskom shvaćanju samo po sebi kriminal, jer kako se ropski soj može i smije ma na kom polju istaći.  Ne vidi jadnik, i ne može da vidi, da je pored svega Tito koristio i srpskom obrazu i interesima više nego Nedić i Mihajlović.

Budući mi, na moju nevolju, ni srpske stvari nisu tuđe, ma što o tome neki Srbi mislili, moram reći slijedeće.  Trebali bi se naći Srbi, koji bi pokrenuli drugačiji “Srbobran”, koji bi branio Srbe od velikosrpstva i “srbovanja”.

“Pomoz Bog jadnijem Srbima…”,  to i ja želim zajedno s Njegošom – i to ne samo radi njih samih, nego i radi njhove braće Hrvata, kojima je također potrebna Božja pomoć.  Nažalost, u današnjem “vaktu” moram upotrijebiti onaj Njegošev stih, koga je potkraj zžvota negdje zabilježio: “Kud pogledaš svud kod nas diže glavu prazan klas.”  Eto, zato moj vladika Rade nije digao glavu.

Syracuse, N. C. 19. VII. 1953.
Ivan Mešrović

  1. Komentiraj

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: