Intervju: Ruža Tomašić:”Bolje poštena opozicija nego prodana duša”.

Za početak, recite nam kako ocjenjujete političku i gospodarsku situaciju u Hrvatskoj i rad HDZ-ove Vlade?

Politička i gospodarska situacija je jako loša, prezaduženi smo, etika rada i odgovornosti nam je na nuli, a preopterečeni smo raznim ideologijama. I naravno Vlada ova, a i sve druge prije nje su krive za ovakvo stanje.

Programske smjernice koje vaša stanka navodi općenitog su karaktera. Imate li konkretan program kako zemlju izvući iz krize, i koji bi bili vaši prvi potezi na unutarnjem i vanjskom planu?

Sve političke stranke daju općenite smjernice prije kampanje. Prvi potezi bi bili oporezovati bogate i naplatiti im sva zaostala porezna dugovanja a novac uložiti u nove tehnologije i nova radna mjesta, pri tome smanjiti porezna davanja obrtnicima i malim i srednjim poduzetnicima. Potaknuti domaću proizvodnju i izvoz. I naravno smanjiti vanjsko zaduženje.

U medijima se ponekad čuje kako ste produžena ruka HDZ-a. Kako ovo komentirate?

To su podmetanja i priče onih pojedinaca koji sve što su postigli i imaju mogu zahvaliti crnim fondovima HDZ-a.

Strateški cilj HSP-a dr. Ante Starčević je ulazak u Hrvatski Sabor. Gdje vidite svoju šansu na parlamentarnim izborima, i kako je mislite iskoristiti kako bi bili prepoznati?

Svojim dosadašnjim djelovanjem HSP dr. Ante Starčević je prepoznat u hrvatskoj javnosti. Ono što nas čini drukčijim je naše „bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje“. Hrvatskoj je dosta loših političara i ispraznih predizbornih obećanja.

Izlazite li samostalno na izbore, i s kim bi postizborno koalirali?

HSP dr. Ante Starčević je potpisao predizbornu koaliciju s Hrvatskom čistom strankom prava (HČSP) a uskoro ćemo s Hrast-om, nakon njihovog Sabora, te još s nekoliko manjih stranaka. Postizborno ćemo još vidjeti. Bolje poštena opozicija nego prodana duša.

Neki analitičari smatraju da si HDZ ne može dopustiti koaliranje sa strankama desnice, te da je ministar Karamarko svojevrsni mamac za desne birače. Kako ovo komentirate?

HDZ-u ne šteti desnica, nego korupcija, loši političari, nezaposlenost i nizak životni standard građana. Sve suvremene demokratske države u Europi imaju svoju desnicu i to je svima normalno. Voljela bih da u hrvatskoj politici nema desnice, ljevice, crnih, plavih, crvenih, nego samo poštenih i nepoštenih političara.

Da li bi i  pod kojim uvjetima podržali vladu koju bi formirao SDP, odnosno “Kukuriku koalicija”?

Sa ovim političarima koje sada nude NE.

Desnica nikada nije bila tako razjedinjena i čini se da su taština i strančarenje bili presudni. Umjesto ujedinjenja, došlo je do cijepanja, odlazaka i povlačenja sa sobom dijela članstva. Bušić je istupio iz vaše stranke i osnovao Hrvatski plamen, a pridružuju mu se Željko Sačić i Josip Jurčević. Sačić je već osnovao svoju stranku – Akcija za bolju Hrvatsku, dok je Jurčević sudjelovao u političkom pokretu, a kasnije i stranci H-rast. Kako ovo komentirate?

Hrvatska politička scena je mala, svatko poznaje svakoga. Držim da treba samo gledati što tko radi a ne što govori i znat će se tko je pravi, pošteni i dosljedni političar, a tko radi za osobne interese.

Kako gledate na članstvo Hrvatske u EU? Što za Vas znači formulacija koju navodite – U EU uspravno i ponosno, a ne klečeći?

Kao domoljubna stranka pravaških i demokrščanskih korjena podržavamo put ka Europskoj uniji. Prije kraja toga puta moramo proučiti „Ugovor o pristupanju“ koliko je Hrvatska zaštićena, osobito u vitalnim nacionalnim interesima. Držim da Hrvatska mora osnovati nacionalnu banku, odrediti sve vanjske granice te proglasiti gospodarski pojas.

Kao stranka naglašavate pravo hrvatskog naroda na svoju samostalnu državu, u kojoj će ostvariti svoje puno političko i gospodarsko blagostanje, sačuvati kulturu i tradiciju. Kako to mislite ostvariti u kontekstu ulaska u EU, globalizacije i svega već ispregovaranog pa i na području poljoprivrede, jer čini se da je to poprilično u suprotnosti s onim čemu svjedočimo danas u EU, kao i s činjenicom da se sve više gubi nacionalni identitet na što danas upozorava i sve više europarlamentaraca?

Kada uđemo u Europsku uniju onda Hrvatska pogotovo mora imati jednu domoljubnu stranku pravaških i demokrščanskih svjetonazora koja će se boriti za zaštitu i promicanje nacionalnih vrijednosti, gospodarski prosperitet, blagostanje svih građana RH, te očuvanje nacionalnih resursa. Stranku koja će se čvrsto zalagati za naš sustav vrijednosti i zaštitu hrvatskog identiteta i kontrole nad nacionalnim, materijalnim i energetskim dobrima, a ne stranku koja će podilaziti raznim lobojima i moćnicima iz Europske unije.

Izjavili ste da su Vas zaboljeli pozdravi upućeni hrvatskim generalima iz Knina. Zašto?

Nisam izjavila da su me zaboljeli pozdravi hrvatskim generalima, nego me boli kada te pozdrave šalju oni političari koji su ih uputili tamo, a narod to odobrava. Da je Vlada stvarno mislila na hrvatske generale onda bi im pružila svu moguću pravnu pomoć i logistiku kako se ne bi našli u sadašnjoj situaciji.

Kako ocjenjujete odnos naše politike prema Domovinskom ratu i braniteljima, i u tom kontekstu kako gledate na stavove Vladinog koalicijskog partnera SDSS-a ?

Odnos vladajućih političara prema Domovinskom ratu najbolje se vidi kroz njihovu koaliciju s SDSS-om. Ne može se na prijepodnevnim sjednicama Vlade financirati „izmišljene“ spomenike, a popodne srbe prozivati agresorom.

Kako ocjenjujete politiku koju predsjednik Josipović vodi prema Republici Srbiji?

„ Ko nas bre zavadi“

Dobili ste i odličje od predsjednika Josipovića za hrabrost u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Tada smo svi svjedočili da ste i svoj život doveli u opasnost. Što se danas događa po tom pitanju?

Zatvorili smo još nekoliko dilera, prijeti nam se još uvijek. Radimo sa ovisnicima i roditeljima, šaljemo ih u komune i pomažemo kako možemo, a suradnju i pomoć od državnih institucija nemamo.

Nedavno ste bili u BiH te ste tamo posjetili HDZ BiH, a ne sestrinsku stranku HSP BiH. Zašto?

Nije istina da sam posjetila HDZ BiH. Posjetila sam Hrvatski Narodni Sabor jer je naš koordinator za XI. izbornu jedinicu gdin. Željko Koroman član Predsjedništva HNS-a. Tom prigodom sam istaknula da će HSP dr. Ante Starčević podržavati HNS sve dok bude u službi očuvanja i promicanja nacionalnog identiteta hrvata u BiH. U koliko HNS bude u službi samo jedne političke opcije onda ćemo javno povući podršku. Također sam istaknula da je politika HDZ BiH kriva za stanje u kojem se nalazi hrvatski narod.

Koliko dobro poznajete politička zbivanja u BIH te računate li na potporu birača iz BiH, naklonjenim Vama a ne HSP-u koji vodi Daniel Srb?

Ja sam rođena u Bosni i Hercegovini pa često posjećujem svoje rodno mjesto. Jako dobro sam upoznata s trenutnim političkim procesima i zbivanjima. Mogu reći samo da svatko od nas ima svoju savjest pa će znati razlučiti istinsku ljubav i brigu od sitnih trgovačkih interesa političara. Ruža Tomašić

Ruža Tomašić – rođena 10.svibnja 1958. u Mladoševici, u okolici Maglaja u Bosni i Hercegovini. S 15 godina otišla u Canadu gdje je završila policijsku akademiju (Ontario Police College). Radila je kao policajka u borbi protiv droge, maloljetničke delikvencije. Bila je i kaskaderka u dvadesetak epizoda serije “Dossier X“ i u seriji “Millennium“ Na Tuđmanov poziv, vratila se u Hrvatsku i postala dio predsjedničkog osiguranja. Radila i u osiguranju predsjednika Mesića, ali se zbog bolesti koju je pobijedila vratila u Canadu, gdje je ostala do 1998. godine. Tada je sa suprugom i djecom došla na Korčulu. Započela je političku karijeru, postala članica HSP-a i saborska zastupnica od 2003. do 2008. Obnašala je i dužnost predsjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije, članica Odbora za useljeništvo i Odbora za europske integracije te zamjenica člana Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU [ Zbog nezadovoljstva vođenjem stranke, izlazi iz HSP-a i 6. rujna 2009. godine osniva se HSP dr. Ante Starčević. Na konvenciji u Iloku izabrana je kao prva predsjednica stranke.

  1. Komentiraj

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: