Prof.ZLATKO MILIŠA: “2011. godina kaosa se nastavlja u 2012.”

Nova Vlada RH je izvršila neviđeno “silovanje demokracije” odredivši, bez javne rasprave, po brzom postupku, referendum za pristupanje EU 22. siječnja 2012. godine. Sada svi zašutješe, od HAZ-u, Matice Hrvatske, studenata…

Danas najveće opasnosti za (opstanak) čovječanstva nameće sveopća kriza kapitalizma i svjetski korporatisti s jedne, te radikalni moralni relativizam i anarhizam, s druge strane. Suvremeni svijet sjedi na „vreći baruta“ gdje je (s obje strane) fitilj već upaljen.

“Društvene mreže” su se pokazale kao glavno sredstvo organizacije nereda u 2011. godini. Knjiga objavljena 2007. na engleskom jeziku pod naslovom “Nadolazeća pobuna” (dostupna na Internetu) je anarhistički manifest, a koja poziva na nasilne akcije diljem Europe. S druge strane, svjetski korporatisti, na čelu sa Svetskom bankom i MMF- om imaju strategiju digiriranog kaosa kod poticanja revolucija, nereda, nasilja… Korporatisti po scenariju ekonomskog pritisk tlače posrnule narode od gospodarskog kolapsa do revolucija, ratova i nereda, ostvarujući (tako) svoje neokolonijalne aspiracije. Joseph Eugen Stiglitz, dobitnik Nobelove nagrade iz ekonomije u SAD-a, otkriva (još) prije deset godina da nakon insceniranog bijega kapitala, MMF će tražiti od vlada nerazvijenih država vlade drastično povećaje kamatnih stopa, kako bi velike svjetske špekulante privukli na povrat isisanog državnog kapitala. Primjer tome je zamjerka koju su američki diplomati u Zagrebu imali na rad Vlade RH od 2009. do 2011. godine. Naime. kako se otkriva iz „depeše“ koje je u srpnju 2011. godine objavio WikiLeaks, ambasador SAD-a je zaključio da tadašnja Vlada RH nema „političke volje da ih provedu“. Ista (pr)ocjena će skoro doći i novom premijeru. Tada će vladajući pozvati MMF za pomoć, po mojoj procjeni, najkasnije do srpnja 2012. godine. Ovdje je indikativna je izjava predsjednika Svjetske banke Roberta Zoellicka (u razgovoru za australski magazin Weekend Australian 13. kolovoza 2011.) kada upozorava na “još opasnija vremena u svjetskom gospodarstvu” za SAD-e i Europu, koju je “zadesila dužnička” kriza. Prema njegovim riječima, dužničke poteškoće u eurozoni “zabrinjavaju više nego” problemi s kojima su se suočile Sjedinjene Države”. Razvidno je i da prvi čovjek Svjetske banke neizravno potvrđuje Stiglitzovu argumentaciju da moćnici potiču revolucije, nerede i socijalne nemire. Podsjetimo se da su Europska Unija i SAD- e dugovale Libiji do 2011. godine, prije svrgavanja Gadafijevog režima, gotovo 200 milijardi dolara za neisporučenu naftu, a Muamer el Gadafi (prije intervencije Europe i SAD-a) zatražio vraćanje duga i zaprijetio da će, u suprotnom, sklopiti druge međudržavne ugovore. To je, po mom mišljenju, glavni razlog zašto je došlo do neviđenog razaranja Libije i smaknuća Gadfija, koji prije toga desetlječima “velikima” nije smetao. Pod vodstvom “tiranina”, kako su ga tijekom granatiranja zvale “velike sile”, Libija je postala najbogatija afrička država. Dakle, nije problem što je Gadafi (bio) osvjedočeni diktator, nego je “velikima” zasmetalo što je ignorirao MMF i Svjetsku banku. SAD su (i) predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka, drugog „diktatora“, držali na vlasti iz istih razloga.

U najvećem globalnom prosvjedu 15. listopada 2011. prosvjedovalo se iz 951 grada u 82 zemlje. Ti prosvjedi potvrđuju činjenicu da je od započeo val globalnih nerada.  Prosvjednici ne nude alternative, ne vjeruju nikome, a najmanje političarima i korporacijama. Nemiri su posljedica duboke ekonomske i političke, a najviše (moralne) krize autoriteta. Pokret je postao globalan, bez lidera i jedinstvene ideologije. Wilhelm Heitmeyer u njemačkoj novini Süddeutsche Zeitung, (dostupno na intenetu od 11. kolovoza 2011.), ravnatelj Zavoda za interdisciplinarno istraživanje sukoba i nasilja na Sveučilištu Bielefeld, uzroke nasilja pronalazi u desetljećima fermentiranog nezadovoljstva, ponajprije mlade (izigrane) generacije. Smatra da niti jedna zemlja u Europi više nije izuzeta (i) od znatno brutalnijih nereda. Ispravno konstatira da mladi jedino vjeruju vršnjacima, s kojima se homogeniziraju i kod ovih nereda, samo da bi pokazali solidarnost (i u nasilju). Kako kaže, mladi su od odraslih vidjeli kako državne zakone pretvoriše u “zakone džungle”. Represija prema prosvjednicima odgovara “vladarima kaosa”. Navodi primjere, (po scenariju dirigiranog kaosa) kada državne institucije umjesto da rješavaju socijalne probleme, iste ih potiču. Heitmeyer prognozira “masovno nasilje” diljem Europe. Moja je satisfakcija kako nisam pretjerivao s procjenama od 2005. godine da (i) nas čeka eskalacija nasilja. Danas me više ne prozivaju katastrofičarem i da širim „moralnu paniku“.

Nobelovac Joseph Stiglitz u posljednjem tekstu “The year of rational pessimism” od 26. 12. 2011. za Gulf Times konstatira kako će se kolaps gospodarstva u SAD-u i u Europi intenzivirati u 2012. godini. Europske vođe “konstantno tvrde da su posvećeni spašavanju eura, ali uporno rade sve kako do toga ne bi došlo”. To je novi dokaz, iz gore navedenog stava Heitmeyera kako korporatistima državne institucije ne služe da rješavaju probleme, nego ih (namjerno) potiču. Stiglitz zaključuje da 2012. “neće biti godina okončanja krize, već početak najveće ekonomske katastrofe koju je svijet vidio”.

Europska unija je politički projekt zasnovan na načelu subordinacije moćni(ji)h. Ekonomkim pritiskom smišljeno se nastavljaja tlačenje posrnulih “malih” naroda s isceniranim projektom od gospodarskog kolapsa do revolucija, ratova i nereda, ostvarujući (tako) neokolonijalne aspiracije svjetskih korporatista. Kada “veliki igrači”, zadovolje svoje „apetite“ s posrnulim zemljama (u tranziciji), pronaći će izgovor da im (tada) ne odgovara ta naddržava, zvana EU. Paralelno s tim, nova Vlada RH je izvršila neviđeno “silovanje demokracije” odredivši, bez javne rasprave, po brzom postupku, referendum za pristupanje EU 22. siječnja 2012. godine. Sada svi zašutješe, od HAZ-u, Matice Hrvatske, studenata… Potonji su prosvjedovali u taženju besplatnog obrazovanja, akademska zajednica radi “nametnurih” triju zakona iz visokog obrazovanja, jer nije bilo “javne rasprave”… Saborski zastupnici iz HDZ-a i koalicije na vlasti su unisono glasovali za žurno priključivanje Hrvatske EU. Ti isti europoltroni iz HDZ-a, (sada iz KUKURIKU koalicije na vlasti) vide opasnost u euroskepticima, koje je (demagog) ex ministar vanjskih poslova Jandroković “identificirao” kao skupine “s kojima se mora (po)raditi”. Hoće li biti (suptilne) represije nad svima koji misle drugačije?! Mislite da pretjerujem?!

  1. Komentiraj

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: